De Amsterdamse AEX-index is vrijdagochtend met een kleine winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen licht hoger aan de laatste handelsdag van augustus. Naast de ontwikkelingen rond Oekraïne gaat de aandacht vooral uit naar de inflatiecijfers uit de eurozone, die later op de ochtend bekend worden gemaakt.
De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 413,08 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 609,26 punten. De aandelenbeurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 0,3 tot 0,5 procent bij.
Grootste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een winst van 2 procent na een adviesverhoging door RBC. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.
AkzoNobel won 0,2 procent. Het verf- en chemieconcern kondigde donderdag na sluiting van de beurs aan de structuur van het onderdeel Performance Coatings te gaan vereenvoudigen. De kosten van de ingreep vallen binnen de eerder geraamde herstructureringskosten voor dit jaar van tenminste 250 miljoen euro.
In de MidKap klom Eurocommercial Properties 0,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. De vastgoedonderneming wist de resultaten in het afgelopen gebroken boekjaar te verbeteren. Ook werd het dividend verhoogd.
In Londen raakte Tesco bijna 7 procent aan beurswaarde kwijt. Het Britse supermarktbedrijf verwacht dat de winst dit jaar opnieuw tegenvalt en laat zijn nieuwe topman een maand eerder beginnen dan eerder aangekondigd. Tesco maakte vorige maand bekend dat Unilever-directeur Dave Lewis begin oktober zou aantreden als topman. Zijn komst is nu echter vervroegd tot 1 september.
Hermès won in Parijs bijna 1 procent. De Franse luxegoederenproducent heeft het eerste halfjaar geprofiteerd van een sterke vraag naar kleding, tasjes en juwelen. De winstgevendheid staat volgens het bedrijf evenwel onder druk door nadelige wisselkoerseffecten.
De euro was vrijdagochtend met 1,3175 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 94,90 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte ook 0,4 procent meer, op 102,91 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl